erfgoedweken (voor scholen)
Erfgoedweken 2025 komen in zicht!
Van 22 april tot en met 2 mei 2025 biedt stadsmuseum Lier een specifiek programma aan voor het onderwijs. Net als alle andere erfgoedspelers in Vlaanderen en Brussel trouwens (zie https://www.cultuurkuur.be/erfgoedweek).
Het aanbod is gratis. Op deze manier verbinden we leerlingen met erfgoed.
Je kan reserveren voor je klasgroep vanaf 15 januari. Klik hiervoor op de reservatielink bij de gewenste activiteit.
We kijken ernaar uit je te verwelkomen!
Hieronder vind je het overzicht van de activiteiten:
1. VIP-activiteit: Speel!
Geen betere manier om met erfgoed kennis te maken dan al spelend. In de museumzalen vind je bij verschillende items uit de collectie een spelstation met een gespreksvraag en een opdracht. De kinderen maken eerst iets om er daarna mee te spelen. Denk aan een mammoetrace, een vogelzwiepdraadspel, lopen op reuzenstelten, huisjesknikkeren, gelukspopjes maken, wensbootjes vouwen… Je begeleidt zelf als leerkracht de leerlingen, het museum zorgt voor al het materiaal.
- Doelgroep: 3e kleuterklas, 1e en 2e leerjaar lager onderwijs
- Max. aantal: 1 klas
- Duur: 1,5 uur
- Locatie: stadsmuseum Lier
- Reserveer hier
2. VIP-activiteit: Van wol tot laken
In de Middeleeuwen groeit de stad dankzij de productie en export van Liers Laken: geweven wollen stof voor bv. mantels en rokken. Een wolgids neemt je mee op wandel, terug in de tijd. Ontdek waar en hoe het laken tot stand kwam, luister en ontdek hoe het spinnen, weven en vollen werkt en probeer het zelf uit.
- Doelgroep: 3e en 4e leerjaar lager onderwijs
- Max. aantal: 12 leerlingen (halve klas)
- Duur: 2 uur
- Locatie: start begijnhof, eindpunt stadhuis
- Reserveer hier
3. VIP-activiteit: Erfgoedspel 'Tijdstorm over Lier'
Speel dit nieuwe erfgoedspel in het centrum van de stad.
Antichrons hebben de stad bezet en dreigen het verleden – en daarmee het heden – in chaos te storten. Hun locaties zijn opgespoord, maar het is aan jullie om ze te verslaan! In kleine onderzoeksteams trek je door de stad, gewapend met een begeleidende kaart en een duidelijke speluitleg. Op verschillende historische plekken voer je opdrachten uit om een Antichron uit te schakelen. Elke overwinning betekent dat een stukje erfgoed symbolisch wordt veiliggesteld.
- Doelgroep: 5e en 6e leerjaar lager onderwijs, 1e en 2e jaar secundair onderwijs
- Duur: 1,5 à 2 uur
- Locatie: start Zimmertoren
- Reserveer hier
4. Erfgoedklasbak: Kunstgeschiedenis met Lierse glasramen
De historische glasramen van de Sint-Gummaruskerk zijn uniek voor de oude Nederlanden. Na jaren in depot, zijn ze gerestaureerd en worden ze terug geplaatst in de kerk. De schilderingen nemen ons mee van de gotiek naar de laat-renaissance. Ze laten ons de evolutie zien naar meer ruimtelijkheid, volume en realisme. Na deze les kijk je met andere ogen naar deze bijzondere kunstvorm en dit Lierse toperfgoed.
- Doelgroep: secundair onderwijs
- Max. aantal: 1 klas
- Duur: 50 min.
- Locatie: in de klas
- Reserveer hier
5. Erfgoedklasbak: Stadsgeschiedenis van mensen en hun verhalen
Reis mee door tijd, van het ontstaan van de stad Lier tot vandaag. Niet via droge data en feiten, maar via verhalen van mensen. Burgemeester Rik Verwaest is jullie ervaren gids.
- Doelgroep: 5e en 6e leerjaar lager onderwijs
- Max. aantal: 1 klas
- Duur: 50 min.
- Locatie: in de klas
- Reserveer hier
Vragen? Bel ons op tel. 03 8000 396 of mail naar stadsmuseum@lier.be.
PS: Van plan om nog meer erfgoed in de klascontext te gebruiken? Check erfgoedwijs.be. Op deze deelsite van klascement plaatst de erfgoedsector educatieve materialen en pakketten.