logo stadsmuseum Lier

wisselpresentaties

Samen met verenigingen, wijken, andere groepen of personen gaat het museum op zoek naar hun erfgoed: objecten, verhalen, tradities. Het resultaat van het proces krijgt telkens een plek in het museum waardoor het voortdurend in verandering is. Kleine en grote wisselpresentaties vertellen steeds andere dingen over de stad (fotomateriaal © Jeroen Broeckx)

 

WISSELPLEK BUURTERFGOED

Stadsmuseum Lier gaat met wijken op zoek naar hun erfgoed. Hoe kijken bewoners naar hun omgeving? Welke zijn de zichtbare en onzichtbare sporen uit het verleden? Hier ontdek je wat zo’n erfgoedexpeditie in een wijk oplevert. In wisselende presentaties richten we de blik op andere delen van Lier. In 2018-19: Koningshooikt.

WISSELPLEK AMATEURKUNSTEN

Lier inspireert: het museum nodigt amateurkunstenaars uit om hun artistieke kijk op Lier te delen met de bezoekers. Welk perspectief kiezen ze? Welke plekken zijn populair? Wisselende presentaties tonen een diversiteit aan invalshoeken. In 2018-19: studenten fotografie en schrijven Academie Lier.

WISSELPLEK KUNSTOPDRACHT

Het museum vraagt hedendaagse kunstenaars om hun kijk op schoon en misschien ook minder schoon Lier in beeld te brengen. Ze worden uitgedaagd om Lier op een persoonlijke manier te benaderen. Op deze wisselplek tonen we telkens het resultaat van de jongste opdracht. In 2018-19: fotograaf Herman van den Boom.

WISSELPLEK ERFGOED VAN VERENIGINGEN

Welke objecten, verhalen en tradities koesteren verenigingen? Wat vinden ze waardevol om te bewaren en waarom? Op deze wisselplek tonen we telkens het resultaat van de zoektocht.

thuis

vanaf 21 april 2024

Tien jongeren die onlangs in Lier aankwamen, namen in het voorjaar van 2024 deel aan een artistiek project rond het thema thuis. Ze bespraken werk van fotografen, onderzochten kleur, licht en compositie en keken naar hun wereld door de camera. Ze werden uitgenodigd om bewust te kijken, te voelen en te reflecteren. Wat hen een thuisgevoel geeft, ontmoet je in deze expo.

Met dank aan:
Nisan Su Gyuney
Samuel Forero Perez
Marwa Ennakhlaoui Ouissaaden
Hiba Ennakhlaoui Ouissaaden
Vincent Ryszard Muziewicz
Sofia Kushnirchuk
Joao Victor Dias Quirino
O.S.
Muqadas Safi
Mariia Muhilia
Artistieke begeleiding: Gideon Hakker en Debby Huysmans
OKAN-begeleiding:  Marieke De Rop

Project naar aanleiding van erfgoeddag 2024

Koninklijke Judoclub Lier

Wisselplek verenigingen

In 2023 vierde Koninklijke Judoclub Lier haar 75-jarige bestaan. Wat de club typeert en de sport bijzonder maakt, ontdek je vanaf 16 juni op de wisselplek verenigingen.

de nachtelijke gezangen van Beatrijs

De nachtelijke gezangen van Beatrijs. Een 13de eeuws muziekhandschrift uit de Abdij van Nazareth.

Na eeuwen van stilte komt een middeleeuws manuscript uit Lier weer tot leven. Het antifonarium is een boek van een kleine tweehonderd pagina’s gevuld met gregoriaanse gezangen, handgeschreven en sierlijk verlucht. De voormalige cisterciënzerinnen uit de abdij van Nazareth, waar Beatrijs van Nazareth (1200-1268) priorin was, zongen hieruit tijdens het nachtofficie, het allereerste gebedsuur voor de dageraad. Muzikante Iris Eysermans herontdekt het muziekhandschrift en coördineert een project dat resulteert in een boek en CD-opname, een tentoonstelling met documentaire, concerten en een lezing.

Expo en documentaire
Van 25.10.2024 tot en met  26.01.2025 in stadsmuseum Lier

Boek met CD-opname
Vanaf 25.10.2024 te koop in de museumshop of via de website van Kempens Karakter aan 24,95 euro.

  • De abdij van Nazareth in Lier: een beknopte geschiedenis – Marc Mees
  • Decoratie en geschiedenis van het Liber sancte marie de Nazareth – Lieve De Kesel
  • Het antifonarium van Beatrijs: Muzikale karakteristieken van het nocturnale uit Nazareth (1244-45) – Pieter Mannaerts
  • De nachtelijke gezangen van Beatrijs: een audio-opname – Hendrik Vanden Abeele en Psallentes Iris Eysermans

Concert 
Psallentes en Hendrik Vanden Abeele, Iris Eysermans, orgel 
27.10.2024 om 20.15 uur in de begijnhofkerk van Lier
Tickets via de website van het Liers Cultuurcentrum 

Concert-lezing
Pieter Mannaerts, vocaal ensemble Lyra Antiqua met Jan Van Elsacker (Podiumacademie Lier), Tine Hendrickx en Iris Eysermans op organetto (AMWN Noorderkempen) 
16.11.2024 om 20 uur in de Sint-Lambertuskerk in Kessel
Tickets via Parochiale werkgroep ’t Klooster: romain.verreydt@skynet.be of 0496 52 42 21

Concert
Psallentes en Hendrik Vanden Abeele, Iris Eysermans, orgel
01.12.2024 om 20 uur in de Sint-Laurentiuskerk in Schoonbroek, Ekeren
Tickets via www.252cc.be, orgelekeren@gmail.com of 0475 39 38 85

In samenwerking met Erfgoedcel Kempens Karakter, het Liers Genootschap voor Geschiedenis en het Liers Cultuurcentrum.

 

Bekijk de volledige video hier.

 

OPROEP rituelen

Tentoonstelling over rituelen: voorwerpen en verhalen gezocht

Ons leven zit boordevol rituelen zonder dat we ons daar altijd bewust van zijn. Sommigen zijn groots en duiden belangrijke overgangsmomenten aan, zoals bij de geboorte of de dood. Maar het kan ook om kleine handelingen gaan die jaarlijks terugkeren en door iedereen onuitgesproken begrepen worden, zoals confetti gooien tijdens carnaval of de kerstboom versieren. Bepaalde rituelen zijn enkel op een specifiek moment in de geschiedenis van enorm belang, zoals het instellen van een altaar voor een pestheilige of een laken uit het raam hangen tijdens de coronapandemie. En het kunnen zelfs routines zijn die uiterst intiem lijken maar toch een brede verspreiding kennen, zoals je ochtendritueel. Kortom, rituelen bestaan in alle vormen en maten.

Voor onze tentoonstelling in oktober 2026 zijn we op zoek naar inspirerende objecten en verhalen van Lierenaars die verbonden zijn aan zo’n ritueel. De geselecteerde voorwerpen zullen als een rode draad door de tentoonstelling lopen, omringd door eeuwenoude schilderijen en hedendaagse beelden.

Wil je graag meedoen? Stuur voor 15 november een mail naar stadsmuseum@lier.be met daarin een foto van je object, een korte beschrijving en eventueel het verhaal dat erbij hoort.